Sidebar Menu

Historie

10e Bluezy Bluesfestival een groot succes!

Afgelopen zaterdag 6 april 2013 werd de 10e editie gehouden van het Bluezy Bluesfestival in De Fakkel in Ridderkerk. Voordat de jubileum-editie werd geopend kon de dag al niet meer stuk, want na het openingswoord van de heer Freek van der Valk van het gelijknamige Ridderkerkse hotel betrad de Ridderkerkse burgemeester Anny Attema het podium om aan de organiserende Stichting Blues & Rootsmuziek Ridderkerk de Sint Jorispenning te overhandigen.

Voorzitter Nico Bravenboer, in 2004 initiatiefnemer van het festival en secretaris/penningmeester Arjan ‘t Jong namen de penning op het podium in ontvangst namens de stichting. De Jorispenning is een blijk van grote waardering voor de wijze waarop dit bluesfestival al voor de tiende keer een bijdrage levert aan de bekendheid van en de positieve beeldvorming over Ridderkerk. Stichting Blues & Rootsmuziek Ridderkerk heeft zich hierin op bijzondere wijze onderscheiden. Het Ridderkerkse bluesfestival mag zich inmiddels verheugen in een groep trouwe bezoekers, zo’n 550 uit binnen- en buitenland. Het festival beleefde haar start in de jongerensociëteit De Gooth. Sinds 2010 is sportaccommodatie  De Fakkel de plek waar artiesten en bezoekers uit binnen- en buitenland elkaar jaarlijks ontmoeten.

,,Het is een evenement waar Ridderkerk en de Ridderkerkers trots op mogen zijn. Het zijn immers fameuze namen die hier komen optreden. Artiesten, onder meer uit de Verenigde Staten, vinden het een eer om hier te mogen spelen. Dat zegt wat”, aldus burgemeester Attema. Ze roemde ook de perfecte organisatie van het festival en de manier waarop de organisatie de financiële touwtjes aan elkaar weet te knopen. Het festival krijgt enthousiaste steun van diverse sponsors.

,,Dat was nog maar het begin van het festival, een geweldige opening om meteen in het zonnetje gezet te worden, prachtig, daar zijn wij hartstikke blij mee en met wij bedoel ik natuurlijk ook de overige bestuursleden Arjan ’t Jong, Martin van Genderen en Kees Sanders en alle meewerkende vrijwilligers, want zonder hen zou dit allemaal niet lukken’’, vertelt Nico Bravenboer vol trots.
Het festival zelf werd daarna geopend door presentator Bert Reinders en de Italiaanse dames van UB! Dolls. Het bleek een lekker luchtig voorgerecht, rockabilly, gebracht in het Engels met een lekker vet Italiaans accent. Daarna volgde bijna de complete top van de Nederlandse bluesscene. De Veldman Brothers brachten veelal bekend werk, maar verraste ook met een aantal hele nieuwe nummers. De Twelve Bar Blues Band met frontman J.J. Sharp klonk weer als vanouds na een gedwongen periode van afwezigheid. De mannen zijn de jongste niet meer, maar daar is op het podium niks van te merken. De band King Mo speelde ook al zo voortreffelijk. De gastbijdrage van zangeres Jessica Hoogenboom mocht er ook zijn.

Julian Sas blijft vervolgens ook onverslijtbaar doorgaan. Met een bijna onuitputtelijk repertoire en tomeloze energie laat hij zijn gitaar geluid maken, zoals alleen hij dat kan. De al aangekondigde headliner van de avond werd inderdaad de Amerikaan Joe Louis Walker, die echt buitencategorie gitaarmuziek ten beste gaf. Tijdens de diverse gitaarduels sprongen de vonken er zowat van de snaren af. Muziekliefhebbers konden hier alleen maar genieten en genieten. Afsluiter was de Franse band rondom Nico Wayne Toussaint, die het publiek trakteerde op een mix van blues, jazz, funk gelardeerde met bijvoorbeeld een super drumsolo, die ook in de late uurtjes de handen nog steeds op elkaar wist te krijgen.
,,Al met al kunnen we terugkijken op een geweldige jubileumeditie. Ondanks dat we met de accommodatie wat problemen kenden, is het een geweldige dag geworden. Het zal een hele uitdaging worden om voor volgend jaar een vergelijkbare line-up neer te kunnen zetten, maar daar gaan we zeker ons best voor doen´´, besluit Nico Bravenboer.